Cum arată persecuțiile rasiale ajutate de tehnologie, în 2021: coduri QR, teste ADN și detectoare de emoții

de: Ozana Mazilu
28 05. 2021

Inteligența artificială și ce poate însemna conceptul în procesul de tehnologie este controversat. Desigur, AI ne ajută în multe domenii, însă are și laturile sale nocive.

Astfel, în acest sens, guvernul chinez face niște experimente destul de bizare. Un sistem de camere care folosește inteligența artificială și recunoașterea facială menit să detecteze emoțiile a fost testat pe uiguri din Xinjiang, conform BBC, citat de Mediafax.

Ambasada ambasada Chinei de la Londra nu a făcut precizări directe cu privire la această informație însă a spus că „drepturile sociale și politice ale tuturor minorităților etnice sunt garantate”. Xinjiang găzduiește 12 milioane de uiguri minoritari etnici, dintre care majoritatea sunt musulmani.

Astfel, cetățenii din provincie sunt monitorizați zilnic. Zona găzduiește, de asemenea, “centre de reeducare” foarte controversate, numite lagăre de detenție de înaltă securitate, de către grupurile pentru drepturile omului. Aici se estimează că au fost reținute peste un milion de persoane.

Poziția Beijingului este următoarea: spune că supravegherea este justificată în regiune pentru „separatiștii care vor propriul stat au ucis sute de oameni în atacuri teroriste”.

Când utilizarea de tehnologie îngrădește drepturile omului

“Sistemul colectează informații despre zeci de tipuri diferite de comportamente perfect legale, inclusiv lucruri precum dacă oamenii ieșeau pe ușa din spate, în loc de cea din față, dacă puneau benzină într-o mașină care nu le aparținea”, a explicat un reprezentant al Human Rights Watch, citat de Mediafax. “Autoritățile plasează acum coduri QR pe ușile caselor, astfel încât să poată ști cu ușurință cine ar trebui să fie acolo și cine nu”.

Un inginer software susține că a instalat astfel de sisteme în secții de poliție din Xinjiang. Un activist pentru drepturile omului care a putut să vadă felul în care funcționează a descris acest sistem drept „șocant”.

“Guvernul chinez folosește uigurii ca subiecți de testare pentru diferite experimente, la fel cum sunt folosiți șobolanii în laborator. Am plasat camera de detectare a emoțiilor la trei metri de subiect. Este similar cu un detector de minciuni, dar cu o tehnologie mult mai avansată”, a declarat inginerul software, care a dorit să rămână anonim.

El adaugă că sunt materiale șocante. Nu doar că oamenii sunt reduși la un grafic, dar apoi sunt condamnați pe baza acestei proceduri dure, cu presiuni enorme și o stare de spirit alterată.

Grupul de cercetători american IPVM susține că a obținut dovezi care atestă că sistemele chinezești de supraveghere au fost dezvoltate pentru a-i identifica în mod specific pe uiguri. O aplicație de brevet din iulie 2018 descrie un dispozitiv capabil să identifice o persoană în funcție de etnia acesteia. De asemenea, astfel de tehnologii sunt folosite și pentru sistemul „Un om, un dosar”, un sistem sofisticat de urmărire prin care guvernul stochează informații despre oameni, activitățile lor politice, relații etc.

Cum vrea să reglementeze Uniunea Europeană urmărirea oamenilor prin inteligența artificială

Prin tehnologia inteligenței artificiale putem fi urmăriți la fiecare pas și asta nu mai e un secret. Camere inteligente, aplicații au menirea de a ne veni în ajutor, dar unele pot fi folosite și abuziv. Iată ce a decis Uniunea Europeană în ceea ce privește urmărirea oamenilor prin inteligența artificială.

Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale (AI) pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului lor. Urmează astfel să fie prevăzute amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii care încalcă noile norme cu privire la inteligenţa artificială ce vor fi anunţate săptămâna următoare, transmite Reuters.